Monday, April 14, 2008

BI-organisaties profiteren vooral van betere analyses

BI-organisaties profiteren vooral van betere analyses

Gebruikers van business intelligence (bi) noemen vergroting van analytische mogelijkheden als belangrijkste verbeterpunt van de organisatie door de invoer van bi. Kostenbesparing wordt veel minder genoemd als verbeterpunt binnen het bedrijf. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van MarketCap en Computable.



In een gezamenlijk onderzoek van MarketCap en Computable is gebruikers van business intelligence-oplossingen gevraagd op welke punten bi zorgt voor verbetering van de organisatie. Verruiming van de analytische mogelijkheden wordt het meest genoemd (37 procent). Beheersbaarheid volgt op ruime afstand (door 16,1 procent als eerste genoemd), waarna kosten en integratie / consolidatie van data en systemen het meest als belangrijkste verbetering worden aangeduid. Standaardisatie, performance en transparantie zijn ongetwijfeld van belang, maar gelden slechts voor enkele deelnemers als belangrijkste verbetering voor de organisatie door bi-middelen.

Datawarehouses

Het gebruik van datawarehouses wordt vaak gezien als een voorwaarde voor goed gebruik van bi. Ook in het ict-onderzoek vinden vooral ict-medewerkers en managers werkzaam binnen grotere organisaties dit essentieel. Datawarehouses worden overigens 'slechts' in iets meer dan de helft van de grootste organisaties gebruikt. Middelgrote organisaties maken minder vaak gebruik van datawarehouses. Organisaties die aangeven dat ze een datawarehouse hebben, geven dit maar voor 47 procent op als de belangrijkste informatiebron.

De vraag dringt zich op, of datawarehouses dan niet goed worden gebruikt bij de overige 53 procent, of dat het datawarehouse voorbij gestreefd is door bijvoorbeeld search technologieën. Volgens Nicole Horevoorts, analist en BI specialist bij MarketCap, is er wel een duidelijk verandering waar te nemen in het minder centraal opslaan van data in datawarehouses. "Met de opkomst van meer gedistribueerde serversystemen en het toepassen van VMware-achtige toepassingen is uiteraard ook de data meer verdeeld en zal dus anders opgeslagen, maar ook anders benaderd en gedistribueerd worden".

bron: http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2466127

No comments: