Friday, August 1, 2008

BI overwegingen !

- Wanneer we gevraagd worden informatie op te leveren over het verloop van een niet duidelijk gedefinieerd bedrijfsproces adviseren we dit proces eerst te beschrijven en mogelijk al te optimaliseren.

- Wanneer we gevraagd worden om te rapporteren op basis van kwalitatief slechte data richten we onze energie eerst op het bronsysteem en de bijbehorende processen.

- Wanneer we rapporten moeten maken over klanten, producten of andere gegevens met master data-karakteristieken gaan we niet zelf een bron ontsluiten, maar controleren we eerst of deze gegevens niet al eerder in een DWH- of MDM-oplossing (met bijbehorende governance-regels) zijn opgenomen.

- Wanneer we gevraagd worden een dashboard op te leveren, doen we dit alleen wanneer er naast duidelijke procesbeschrijvingen, procesdoelstellingen en gegevensdefinities ook duidelijkheid bestaat over normen waarmee we het dashboard van een juiste schaal kunnen voorzien.

- Wanneer blijkt dat er meer winst te halen is in het ontsluiten van ongestructureerde data (bijvoorbeeld het binnen één dag weergeven van alle correspondentie met een klant), dan geven we de beperkingen van bi aan.

- Wanneer wij ons denkwerk over databronnen ter beschikking kunnen stellen aan de eerste incrementen binnen een nieuwe soa-architectuur, dan doen wij dat graag.

Met andere woorden, we hebben oog voor de context van ons werk, zien de beperkingen van bi en kennen de randvoorwaarden voor een lange termijn, succesvolle oplossing. Dat wij ons daarvoor met de organisatie kunnen en moeten bemoeien, maakt het werk nog leuker. Tot het mooiste vak van de wereld. Toch?
 
bron: computable

No comments: