Tuesday, August 26, 2008

Mislukking vanwege ontbreken Business Case

Zonder business case mislukt ICT-project

Projectmanager

Dat een groot deel van de ict-projecten mislukt, komt omdat bedrijven geen business case maken. Meer dan de helft van de bedrijven berekent geen return-on-investment. De grootste ergernissen, late oplevering en geen oplevering van het project, kunnen door het maken van een business case voorkomen worden.

Bijna de helft van de bedrijven maakt, voor de start van een ict-project, geen business case. Volgens dienstverlener Pecoma Business Technology  is het niet hebben van een business case de reden dat een groot deel van de ict-projecten mislukken. Het bedrijf liet door MarQit Research onderzoek doen onder 207 business- en ict-managers. "Een business case zorgt ervoor dat je minder geld uitgeeft en dat het project niet uitloopt", zegt Simon de Koning, directeur van Pecoma.

Gebruikers hebben de neiging gedurende een project meer wensen aan een ict-project toe te voegen. "Als je een business case gemaakt hebt voor het project, ben je verplicht om iedere keer te onderzoeken wat deze functies toevoegen", zegt De Koning. Driekwart van de respondenten uit het onderzoek zegt dat ict alleen succesvol is als je er bovenop zit.

ROI

Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven berekent vooraf aan een ict-project niet de return on investment (roi). Dat betekent dat in een deel van de business cases die worden gemaakt, geen roi wordt berekend. Vreemd, vindt De Koning. "Een business case zonder berekening van roi is geen goede business case."

De grootste ergernissen bij ict-projecten zijn dat ze altijd later worden opgeleverd dan afgesproken of dat ze niet volledig worden opgeleverd. Bij dit laatste punt verschillen de business- en ict-managers wel van mening. De ict-managers hebben er veel minder vaak problemen mee dan de businessmanagers.

Achteraf wordt in 61 procent van de gevallen geƫvalueerd of de doelstellingen zijn gehaald. Eenderde van de managers berekend achteraf of de roi is gehaald. Dat zo onzorgvuldig wordt berekend, komt volgens De Koning doordat de business weinig verstand heeft van ict. Toch moet het maken van een business case vanuit de business komen. "Zij kunnen uitrekenen wat ze besparen door bijvoorbeeld een erp-pakket in te voeren", zegt hij.

Bron: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/2683353/2379250/zonder-businesscase-mislukt-ictproject.html?utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email

No comments: